Laitesukellus

Laitesukellus mahdollistaa tutustumisen vedenalaiseen maailmaan ja sitä kansoittaviin eliöihin. Laitesukeltaja pystyy viettämään pinnan alla suhteellisen pitkiäkin aikoja esimerkiksi tutkien luontoa tai laivan hylkyjä, valo- tai videokuvaten tai vain nauttien vedenalaisen maailman rauhasta ja painottomuuden tunteesta. Laitesukellustaitoa tarvitaan myös pelastus- ja etsintätöissä, vedenalaisessa rakennus- ja tutkimustyössä sekä puolustusvoimien tehtävissä.

Laitesukeltajan varustus muodostuu perusvälineistä (maski, snorkkeli, räpylät), hengityslaitteesta ja tasapainotusliivistä. Turvallisuuden kannalta välttämättömiä varusteita ovat lisäksi puukko, kello ja syvyysmittari (nykyään tyypillisesti sukellustietokone). Suomen olosuhteissa käytetään yleensä kuivapukua; lämpimiin vesiin sopii märkäpuku. Puvun kanssa tarvitaan painovyö.Miten voi aloittaa?

Turvallinen ja miellyttävä sukeltaminen vaatii asianmukaista koulutusta ja harjoittelua. Laitesukelluskokeilu on helppo tapa saada tuntumaa lajiin. Kokeiluja ja laitesukelluskursseja järjestävät sukellusseurat eri puolilla Suomea. Kurssin alaikäraja on 12 vuotta. Kurssille tarvitset omat perusvälineet; muut varusteet saat seuralta lainaksi kurssin ajaksi.