Vapaasukellus on tuore, ”nouseva” laji Suomessa. Lajin harrastajia kiehtoo vapauden tunne veden alla, ja omien rajojen etsiminen ja niiden venyttäminen. Hienoa on myös huomata pystyvänsä tekemään jotakin, mitä on aiemmin pitänyt mahdottomana.
Vapaasukellusta voi harrastaa niin uimahallissa kuin avovedessäkin. Vapaasukellusta harrastaakseen ei tarvitse pystyä sukeltamaan 250 metriä pituutta tai pidättämään hengitystään 10 minuuttia, vaan jokainen voi oppia hyväksi vapaasukeltajaksi omien kykyjensä rajoissa. Kilpailulajit ovat oikeastaan melko pieni osa varsinaista vapaasukellusta, ja monet haluavatkin vain sukellella huvikseen ja nauttia veden alla olemisesta ilman raskaita paineilmalaitteita.
Jos kuitenkin välillä haluaa kilpailla myös muiden kuin itsensä kanssa, voi osallistua vapaasukelluskilpailuihin ja harjoitella hieman kilpailunomaisemmin. Lisää tietoa erilaisista kilpalajeista saa vasemmassa laidassa olevien linkkien kautta.
Suomen vapaasukelluksen keskusseura on Freediving Team Of Finland ja lajin kansainvälisenä kattojärjestönä toimii AIDA. Näiltä sivuilta löytyy mm. ranking-lista sekä ennätykset.
Vesikoilla on kaksi vapaasukelluskouluttajaa (AIDA Instructor): Mikko ja Timo Pöntinen. Mikko Pöntinen ja Veera López-Lehto ovat MM-mitalisteja ja molemmilla on hallussaan useita vapaasukelluksen Suomenennätyksiä. Varmimmin heidät tapaa lauantain harjoitusvuorolla Haanojan uimahallissa.
Sähköpostia voi laitaa osoitteisiin: vapaasukellus / at vesikot.fi, tpontinen / at gmail.com ja mikko.pontinen / at gmail.com.
Turvallisuus
Vapaasukellus on todella turvallinen laji silloin, kun sitä harrastetaan oikein.
Vapaasukelluksessa on läsnä hapenpuutteesta johtuvan tajunnanmenetyksen riski, ja jos taju lähtee veden alla, eikä kukaan ole heti nostamassa tajutonta sukeltajaa pintaan, seuraa hukkuminen ja kuolema. Turvallisuusnäkökohtiin panostetaankin todella paljon, ja tärkein sääntö on, ettei koskaan saa sukeltaa yksin, vaan aina täytyy olla asiansa osaava ja kurssin käynyt turvasukeltaja vieressä seuraamassa suoritusta.
Lukuunottamatta no limits-lajia (jossa sukeltaja on teknisten laitteiden varassa, joihin voi tulla vikoja) vakavia tai kuolemaan johtavia vapaasukellusonnettomuuksia ei ole sattunut koskaan silloin, kun turvallisuudesta on asiallisesti huolehdittu. Lähes kaikki vakavammat onnettomuudet ovat sattuneet juuri siksi, että on sukellettu yksin tai turvasukeltaja ei ole ollut asiansa tasalla.
Älä siis koskaan vapaasukella yksin!