Vapaaehtoinen pelastuspalvelu

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on kuulunut Sukellusseura Vesikot ry:n toimintaan seuran perustamisesta lähtien. Perustajajäsenillä oli hetken aikaa käytössään jopa suurta julkisuutta saanut oma sukellusauto, johon oli lastattu valmiiksi vesipelastukseen tarvittavaa kalustoa.

Vesikot ovat olleet aktiivisesti mukana vedenalaisissa etsinnöissä nostamalla mm. perämoottoreita, moottorikelkkoja, autoja ja työkoneita. Tärkeintä on kuitenkin ollut hukkuneiden etsintä. Toiminta-alue on ollut laaja: Kotkasta Inariin.

Vapepa – sukellusryhmään kuuluu keskimäärin 20-30 Vesikkoa. Tämä hälytysorganisaatio yhteystietoineen on alueen eri viranomaisten käytössä. Vuosittain on ollut 3 – 10 hälytyslähtöä.

Sukellusseura on osallistunut paikkakunnan yhteisiin pelastusharjoituksiin sekä järjestänyt omia erityisalaansa liittyviä harjoituksia. Seuran edustajia osallistuu vapaaehtoisen pelastuspalvelun paikallis- ja aluetoimikunnan työskentelyyn.
Seuran jäsen Sami Kuivainen toimii Sukeltajaliiton Vapepa-valiokunnan puheenjohtajana alkaen vuodesta 2016.

Pelastuspalveluun osallistuneita Vesikkoja on palkittu mm. Suomen Punaisen Ristin ansiomerkeillä ja viireillä.


Vapepa – sukeltaja

Jokainen sukellusryhmään kuuluva Vapepa – hälytystehtäviä suorittava sukeltaja on suorittanut hyväksyttävästi Vapepa – sukeltajakurssin tai hänellä on jokin muu pätevyyden antama koulutus. Ryhmän jokainen sukeltaja omaa tiedot sekä taidot joita hän tarvitsee toimiakseen Vapaaehtoisen pelastuspalvelun erilaisissa sukellustehtävissä.

———


Ota yhteyttä vapepa-yhdyshenkilöön (yhteystiedot) jos

-olet kiinnostunut Vapepa-sukellustoiminnasta
-olet täyttänyt 18 vuotta
-sinulla on vähintään Sukeltajaliiton laitesukelluksen jatkokurssiluokitus tai muun kansainvälisen koulutusjärjestelmän vastaava koulutus
-omaat hyvän terveyden sekä riittävän yleiskunnon Vapepa tehtävien suorittamiseenHälytysvalmius
1-5 henk., 1/2 – 1 h.
10 henk., 1 – 3 h.